Wysiewa się je z nasion lub sadzi się z rozsad. Kupić je można w sklepach ogrodniczych lub na bazarach. Najwygodniejszym miejscem do uprawy ziół jest parapet kuchenny. Można je umieścić na werandzie, a niektóre w ogrodzie. Zioła należy „hartować” czyli przyzwyczajać do temperatury panującej na dworze – wystawiając je na parapety za okno najpierw na kilka minut a potem na kilka godzin dziennie. Wieczorem zabierać do domu. Trzeba tak postępować aż temperatura się ustabilizuje i będziemy mieli pewność, że nie będzie nocnych przymrozków. Z ziół można również tworzyć pomysłowe dekoracje okienne. Koło wysokich ziół ustawić doniczki z niższymi roślinami, wokoło kwitnących wysadzić pietruszkę lub szczypiorek. Jeżeli decydujemy się na wysiew mięty to należy zwrócić uwagę, aby do donicy nie siać innego, gdyż mięta posiada zbyt „agresywne” korzenie, które opanowują całą donicę nie pozostawiając miejsca na ukorzenianie się innych roślin.
Można uprawiać w doniczkach: bazylię, ogórecznik lekarski, kminek, trybulę, czosnek, koper, melisę, nasturcję, miętę, szałwię, oregano i wiele innych, które lubimy używać do przyprawiania naszych potraw, czy tworzenia różnego rodzaju naparów ziołowych.